زیر شاخه‎ های اصلی گردشگری سلامت کدامند؟

ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﺳﻼﻣﺖ و ﺗﻮرﯾﺴﻢ درﻣﺎﻧﯽ ﯾﮑﯽ از ﺣﻮزه‌ﻫﺎﯾﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﻧﻘﺸﯽ ﺑﺴﺰا در ﺟﻬﺖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﮔﺮدﺷﮕﺮی اﯾﻔﺎ ﻧﻤﺎﯾﺪ و داﻣﻨﻪای ﺑﺴﯿﺎر ﮔﺴﺘﺮده را ﺷﺎﻣﻞ ﻣﯽ ﺷﻮد.

گسترش صنعت گردشگری علاوه بر نقش و تاثیر آن در ابراز هویت ملی، موجب ارتقای ابعاد وسیع اقتصادی از جمله ایجاد فرصت‌های شغلی، درآمدزایی، کاهش فقر و گسترش عدالت اجتماعی و رفاه در جامعه می‌شود. در ﻣﯿﺎن ﺣﻮزه‌ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﮔﺮدﺷﮕﺮی، ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﺳﻼﻣﺖ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ و ﻣﺰﯾﺖ‌ﻫﺎی رﻗﺎﺑﺘﯽ از ﺗﻮﺟﻪ زﯾﺎدی ﺑﺮﺧﻮردار ﺷﺪه اﺳﺖ.

گردشگری پس از صنعت نفت و خودروسازی، سومین صنعت بزرگ جهان به شمار می‌رود. این صنعت تاثیر بسزایی در درآمدهای ارزی کشورها دارد و به‌طور حتم در آینده‌ای نزدیک به صنعت اول جهان تبدیل خواهد شد.

با گذر زمان و پیشرفت این صنعت، گردشگری از حالت عام خارج شده و به شاخه‌های تخصصی نظیر گردشگری فرهنگی، گردشگری ورزشی، گردشگری ماجراجویانه، گردشگری مذهبی، گردشگری سلامت و غیره تقسیم شده است.

آنچه که مبنای این تقسیم‌بندی قرار می‌گیرد «نیت یا قصد اصلی» گردشگر از گردشگری است. بنابراین، افرادی که به‌منظور برخورداری از خدمات سلامت (پیشگیری، درمان) به کشور دیگری سفر می‌کنند، در زمره گردشگران سلامت قرار دارند.

 

گردشگری سلامت دارای چند زیرشاخه است؟

به طور کلی گردشگری سلامت دارای سه زیر شاخه است:

  1. گردشگری پزشکی یا Medical Tourism
  2. گردشگری طبیعت درمانی یا Curative Tourism
  3. گردشگری تندرستی یا Wellness Tourism

گردشگری پزشکی یا Medical Tourism

گردشگری پزشکی همان طور که از نامش پیدا است، افراد مختلف برای درمان بیماری خود و یا انجام عمل‌های جراحی سفر می‌کنند. در گردشگری پزشکی بیماران با هزینه‌های نسبتاً مناسبی می‌توانند مراحل درمان خود را دنبال کنند.

گردشگری پزشکی مهم‌ترین و حساس‌ترین بخش از حوزه گردشگری است زیرا با جان و سلامت گردشگران در ارتباط است. تنها چیزی که می‌تواند باعث رونق صنعت گردشگری پزشکی در یک کشور شود، خدمات پزشکی و زیرساخت درمانی است.

 

گردشگری طبیعت درمانی یا Curative Tourism

در گردشگری طبیعت درمانی، گردشگران به جایی سفر می‌کنند که خدمات درمان طبیعی برای بیماران وجود دارد. در طبیعت درمانی گردشگران از منابع طبیعی مانند چشمه‌های آب گرم (اسپاها)، دریاچه نمک، آفتاب، ماساژ درمانی طبی، حمام گیاهی و همچنین فضایی طبیعی و زیبا بهره‌مند می‌شوند.

گردشگری طبیعت درمانی طرفداران بسیار زیادی دارد و می تواند رونق اقتصادی مناسبی برای منطقه‌ای خاص، ایجاد کند.

 

گردشگری تندرستی یا Wellness Tourism

این شاخه از گردشگری سلامت بیشتر با سلامت روح و روان در ارتباط است. در گردشگری تندرستی، افراد بیشتر به دنبال فضایی برای رسیدن به آرامش هستند، جایی که بتواند آن‌ها را از شلوغی شهر و دغدغه‌های مختلف دور کند.

گردشگری تندرستی می‌تواند به عنوان یک گزینه بسیار مناسب برای درمان بیماری‌های روحی و روانی مورد استفاده قرار بگیرد.

 

گردشگری سلامت در ایران

گردشگری به عنوان سومین صنعت پُر درآمد در دنیا شناخته شده است و با اینکه ایران، جزء ۱۰ کشور اول جهان در حوزه جاذبه‌های گردشگری طبیعی است اما متاسفانه نتوانسته است تغییرات بسیار زیادی در اقتصاد ایران ایجاد کند اما خوشبختانه توانسته است در زمینه گردشگری سلامت موفق عمل کند. به عنوان مثال هر ساله گردشگران زیادی برای درمان در حوزه‌های زیر به ایران مراجعه می‌کنند:

  • جراحی قلب، چشم و جراحی پلاستیک
  • پیوندهای مختلف مانند پیوند کبد
  • ناباروری
  • بیماری‌های مرتبط با سرطان
  • دندان پزشکی

 

استان‌های موفق در زمینه گردشگری سلامت

  1. استان فارس
  2. استان یزد
  3. استان مازندران

استان فارس

شهر شیراز یکی از بزرگترین قطب‌های پزشکی است که در زمینه‌های مختلفی از جمله پیوند اعضا و به خصوص پیوند کبد تحقیقات و پیشرفت‌های بزرگی داشته است. همچنین پس از ساخت و راه‌اندازی بیمارستان تخصصی در زمینه پیوند اعضا، گردشگران بسیار زیادی به سمت شیراز جذب شده‌اند.

شیراز را می‌توان به عنوان یکی از شهرهای ایران و خاورمیانه معرفی کرد که توانسته در زمینه گردشگری سلامت بسیار موفق عمل کند.

استان یزد

استان یزد با داشتن جاذبه‌های تاریخی برای جذب گردشگر و توریست، توانسته است در حوزه گردشگری سلامت نیز موفق عمل کند. مرکز ناباروری یزد، یکی از بزرگ‌ترین مراکز درمان ناباروری در خاورمیانه است که می‌توان آن را به عنوان یکی از قطب‌های گردشگری سلامت در دنیا معرفی کرد.

 

استان مازندران

استان مازندران دارای آب‌وهوای خاص و ویژه‌ای است که می‌تواند جای بسیار مناسبی برای توریسم درمانی باشد. همچنین آب‌های معدنی و چشمه‌های آب گرم استان مازندران می‌تواند سالیانه تعداد زیادی گردشگر را به سمت خود جذب کند.

 

گردشگری پیشگیرانه چیست؟

مسافرت به دهکده های سلامت و مناطق دارای چشمه های آب معدنی و آب گرم برای رهایی از تنش های زندگی روزمره و تجدید قوا بدون مداخله و نظارت را گردشگری پیشگیرانه یا تندرستی می گویند. این امکانات طبیعی هم از نظر روحی و روانی و هم از نظر جسمی و فیزیکی به افراد کمک می کند.

افرادی که در این طیف قرار می گیرند بیماری خاصی ندارند بلکه با استفاده از این ناراحتی ها و بیماری های روحی و جسمی جلوگیری می کند انواع گردشگری پیشگیرانه شامل موارد زیر است:

  • اسپاهای زیبایی
  • اقامتگاه های سبک زندگی
  • گردشگری اماکن معنوی

اسپاهای زیبایی

تمرکز اصلی اصفهان های زیبایی بر بدن و درمان های زیبایی مانند ماساژ صورت یا رایحه درمانی است.

اقامتگاه های سبک زندگی

اقامتگاه های سبک زندگی عموماً بر یک برنامه جامع تغییر سبک زندگی متمرکز است. فعالیت ها و سمینارهای مرتبط با تناسب اندام تغذیه سالم مشاوره تکنیک‌های مدیریت وزن و مدیریت استرس را شامل می شود.

گردشگری اماکن معنوی

درمان های معنوی ممکن است مذهبی یا غیرمذهبی باشد. اما همواره عناصری فکری را شامل می‌شود و تمرکزشان بر یک فعالیت خاص همچون یوگا، تای چی، بیوفیدبک و یا تکنیک های مدیتیشن است.


منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *